Presentació d’un llibre sobre la història de Falset acabat d’escriure el 1936
El teatre de l’Artesana de Falset acollirà aquest dijous, a partir de les 19 hores, la presentació del llibre ‘Història de la vila de Falset’, de Josep M. Llebaria Rabascall i que té la particularitat d’haver estat acabat d’escriure l’any 1936. L’obra veu la llum, per tant, més de vuitanta després d’haver estat escrita i és un compendi del coneixement historiogràfic que existia sobre Falset i el Priorat just abans de la guerra civil, amb la qual cosa l’autor recull informacions i consulta fonts que, en alguns casos, es van perdre per sempre més.
El llibre (de 413 pàgines) ha estat editat per Rafael Dalmau, a partir d’una iniciativa conjunta dels descendents de l’autors, l’Ajuntament de Falset, l’Arxiu Comarcal del Priorat, el Centre d’Estudis Falsetans i el Consell Comarcal del Priorat. A l’acte d’aquest dijous, comptarà amb la presència de representants de la família i de les diverses institucions que han col·laborat en l’edició.
El llibre, com era habitual a l’època en les monografies locals, recorre la història de Falset “des dels temps geològics fins a l’edat contemporània”, amb capítols dedicats expressament a la prehistòria, eels romans, els gods, la dominació sarraïna, la conquesta cristiana, l’edat mitja, els temps de Felip V, les guerres del segle XIX i la població “moderna”. L’autor no va oblidar tampoc nombroses referències, a mode d’addenda, a personatges cèlebres de la localitat i a petits estudis a la cultura local, el caràcter i els costums, la tradició oral, la rondallística, la flora, la fauna i, fins i tot, els trets dialectals de la parla de Falset.
En la introducció, Jaume Teixidó, director de l’Arxiu Comarcal del Priorat, en destaca que “l’obra, més que una història de Falset, va molt més enllà i abasta la major part de la comarca, ja que en dóna nombroses dades i notícies”. Teixidó també esmena que “un dels grans mèrits de l’autor va consistir a conèixer perfectament tots els treballs que parlessin de Falset i la comarca, fossin de l’època que fossin”.