Els Gegants de Vimbodí Poblet tornen a la vida
La col·laboració entre els ajuntaments de Falset i Vimbodí farà possible la salvació i restauració dels Gegants Reis de Vimbodí i Poblet, que estaven molt deteriorats i havien perdut gairebé per complet la seva morfologia original. El procés integral de conservació i restauració, que ara es du a terme al Taller Avall de Reus, està sent possible gràcies a la cessió temporal dels gegants de Falset, que, en origen, eren una parella gairebé bessona dels Gegants de Vimbodí, tots dos creats al Taller El Ingenio, de Barcelona.
La història d’aquesta restauració es remunta al 1955, quan els que acabarien sent els Gegants Reis de Vimbodí Poblet van ser adquirits per la Comissió de Festes del Barri de Santa Teresa de Reus, i batejats com a Rei Pedro i Reina Teresa. Amb la davallada de la Comissió de Festes del Barri de Santa Teresa, van ser venuts al Casal de l'Espluga de Francolí l'any 1966, on al cap dels anys van restar abandonats i en molt mal estat. A principis dels anys vuitanta, la parella va ser cedida a Vimbodí, emplaçament actual de les figures.
A dia d’avui, en el Taller Avall de Reus, el rigorós procés de conservació i restauració s’enfronta a nombroses anomalies. La principal dificultat radicava en el fet que les figures, originalment de cartó pedra, havien estat íntegrament recobertes per més de 8 capes de resina de polièster, arran d’una intervenció desafortunada realitzada per una persona no qualificada. Aquests elements afegits de polièster no tan sols distorsionaven la correcta lectura de les obres, sinó que havia provocat danys irreparables en els gegants. Altrament, els cóssos i braços originals van ser llençats i substituïts per uns cóssos irreals i uns braços deformats, que res tenien a veure amb l'originalitat i morfologia dels gegants reis el 1955.
Parelles germanes
Després d'eliminar amb mitjans mecànics i químics tots aquests afegits, l’objectiu era recuperar al màxim l’originalitat dels caps i les mans dels dos gegants. Arribats a aquest moment, el Taller Avall de Reus –tot fent recerca documental de la manufactura i anatomia dels gegants del Taller Ingenio– va acabar determinant que la parella més propera i similar del mateix motlle del 1955 eren els Gegants Reis de Falset.
Seguidament, el Taller Avall va procedir a demanar a l'Ajuntament i la Colla gegantera de Falset si seria possible la cessió dels seus gegants per tal d’extreure'n una rèplica no invasiva dels cossos i braços i, d’aquesta manera, poder restaurar amb el màxim rigor els Gegants Reis de Vimbodí i Poblet. Arran de la bona predisposició de l’Ajuntament de Falset, posat en contacte amb l'Ajuntament de Vimbodí i l'Associació de geganters i la Palanca de Vimbodí i Poblet, la cessió dels gegants ha estat possible i la restauració, ara sí, es podrà culminar amb èxit. La presentació dels gegants ja restaurats de Vimbodí està prevista al mes d’octubre, tot coincidint amb la Festa del Vidre Artesà, Vítrum.
Un ric patrimoni festiu
Falset, amb un ric i elegant seguici festiu, compta amb una llarga tradició gegantera. Avui dia, compta amb tres parelles de gegants com són l'Antoni i la Càndia, els Bitxets (que són gegants bicentenaris) i uns gegantons batejats com a Gregori i Plana. A banda, i encara que de manera més recent, també compta amb una mulassa i una somereta. Precisament, aquests dies Falset es troba de Festa de Major d'estiu.
Vimbodí i Poblet també compta amb un ric patrimoni festiu. A banda dels gegants ara restaurats, també compta amb la Bruixa Piponeta i el gegantó Vitrum, a més d’un cavaller i un drac. La seva Festa major és el 6 d’agost, tot celebrant La Transfiguració del Senyor. Vimbodí i Poblet s'ha involucrat en tot aquest projecte dels gegants, realitzant exposicions i preparant un Festa del Vitrum totalment especial per ells, on també es presentaran les joies i complements d'aquests gegants, essent els únics de tot el país que duran joies i complements de vidre artesanal.