Falset estalvia un 50% del consum de l’enllumenat nocturn gràcies a un sistema de regulació dels fanals
L’Ajuntament de Falset ha posat en marxa un sistema regulador de l’enllumenat públic que, a les nits, permet un estalvi del consum energètic d’un 50%, aproximadament. Una mesura que se suma al pla d’estalvi energètic municipal que el consistori va iniciar fa uns anys i que, entre d’altres coses, ja ha permès la instal·lació de LEDS en el 91% dels punts que configuren l’enllumenat nocturn i la progressiva instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en els edificis municipals.
El sistema que ara s’ha estrenat fa possible la regulació horària del sistema d’enllumenat municipal. D’aquesta manera, l’Ajuntament redueix la intensitat de la llum en segons quines franges horàries nocturnes. Entre l’encesa dels fanals i les 23.00 hores, l’enllumenat funciona al 100%. És entre les 23.00 hores i la 01.00 h, que la intensitat es redueix un 25%; entre la 01.00 h. i les 06.00 h., la disminució és d’un 50%; i entre les 06.00 h fins a la seva apagada, quan es fa de dia, és del 25%.
Eficiència energètica municipal
Una mesura que s’ha posat en marxa gairebé al mateix moment que ha entrat en funcionament una planta solar fotovoltaica a l'edifici de la Biblioteca Salvador Estrem i Fa i la Casa de la Festa.
En total, són 24 plaques solars de 440 watts que generaran l'energia suficient per cobrir el consum de tots dos equipaments públics, així com de l'espai de cotreball que hi ha al costat i el futur Espai Jove que s'ubicarà e el mateix edifici. Amb aquesta instal·lació, l'Ajuntament de Falset preveu reduir la factura energètica un 25%.
Aquesta acció, finançada amb el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima, complementa la planta fotovoltaica que es va instal·lar l'any passat a l'Escola Antoni Vilanova, una planta que actualment cobreix un 35% del consum del centre. D’altra banda, l’Ajuntament treballa en la instal·lació de plaques solars en tots els edificis municipals.
Pla local d’estalvi energètic
L’Ajuntament de Falset porta uns anys prioritzant un pla local d’estalvi i d’eficiència energètica, que entre d’altres coses també ha permès la implantació de tecnologia LED, a banda de l’enllumenat, en tots els edificis municipals: l’escola Antoni Vilanova, la biblioteca, la llar d’infants, etc.
Un seguit de mesures que representen un important estalvi econòmic. En aquest sentit, la rendibilitat de les mesures és molt significativa. En el cas de l’Escola Antoni Vilanova, la substitució dels tubs fluorescents per leds ha comportat un estalvi d’uns 5.600 euros anuals. Pel que fa a la Biblioteca, l’estalvi anual, ha estat d’uns 1.700 euros.