Falset disposarà d’un establiment de manipulació de caça major per donar sortida a la carn de senglar i cabirol
Falset disposarà d’un establiment de manipulació de carn de caça major, que permetrà garantir el control sanitari de les peces de caça major i donar-los sortida comercial. D’aquesta manera, Falset serà el primer municipi del Camp de Tarragona (i el desè de tot Catalunya) que compta amb un establiment registrat d’aquestes característiques. L’Ajuntament, que ha estat el promotor de la iniciativa, ja compta en aquests moments amb el pertinent registre sanitari, que comença a aplicar-se de manera immediata a l’escorxador municipal.
Comptar amb un Establiment de Manipulació de Carn (EMC) de caça major comporta diversos avantatges. D’una banda, garanteix el tractament sanitari adequat per a la carn de caça. D’una altra, permet que les societats de caçadors de tota la comarca del Priorat puguin donar sortida a la carn de caça major que es deriva de la seva activitat cinegètica continuada, atès que el registre sanitari permet la seva comercialització. Finalment, amb aquesta iniciativa també s’evita el malbaratament de moltes tones de carn comestible, alhora que s’incentiva la caça de determinades espècies, principalment el porc senglar i el cabirol, que s’han convertit en un maldecap per als pagesos i en un greu problema per a molts conreus agrícoles.
“En definitiva, donem un cop de mà a l’agricultura i ens associem amb les societats de caçadors per donar sortida a una carn que, d’una altra manera, es fa malbé. És una qüestió d’aprofitament alimentari, però també de garantia sanitària i fins i tot de possibilitats comercials d’ampliar l’oferta gastronòmica a l’entorn de la caça major”, raona l’alcalde de Falset, Carlos Brull. En aquest sentit, Brull també afegeix que “amb el consum d’aquesta carn també reduïm el consum de carn provinent de macro-granges”.
Els establiments de manipulació de caça són instal·lacions on el servei veterinari oficial determina l’aptitud per al consum de les peces de caça. La carn de caça es condiciona per ser venuda en fresc o en forma de productes elaborats (com ara embotits). Són competència de Salut Pública i estan dotats dels equipaments necessaris per al control de malalties.
L’inici de l’activitat ha comptat amb una visita a l’escorxador de Falset per part del secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson; de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Glòria Tibau; de l’alcalde de Falset, Carlos Brull; del president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez; i del representant d’un seguit de colles de caçadors de la comarca, Antoni Just.
Més de 6.000 peces a Tarragona
La temporada de caça 2022-2023 es van capturar a la demarcació de Tarragona 6.613 peces de caça major, la majoria senglars (5.046) i cabirols (1.509). El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està fent una aposta per promoure el consum de carn de caça no només per al control de poblacions d'espècies cinegètiques implicades en accidents de trànsit i danys agrícoles, sinó també per mantenir l'equilibri dels ecosistemes i generar ingressos locals.