Falset presenta diumenge 14 d’abril els actes de commemoració del del 250è aniversari de l'arribada de les relíquies de Santa Càndia, patrona del municipi
El teatre L'Artesana acull aquest diumenge 14 d'abril, a les 19 h, l'acte inaugural de la commemoració del 250è aniversari de l'arribada de les relíquies de Santa Càndia a Falset. L'esdeveniment servirà per presentar els actes centrals de la celebració d'aquesta efemèride, actes que es concentraran al setembre, coincidint alguns amb les festivitats de Santa Càndia, tot i que no tots.
També es presentarà el logotip del 250è aniversari; un domàs commemoratiu, obra de Jordi Vaqué; el cant d'entrada a la missa de Santa Càndia, a càrrec de mossèn Joan Águila, i l'espectacle de teatre Dansa "Els vitralls de Santa Càndia", que es representarà al setembre de la mà de la companyia de dansa La Corranda i la Banda Vila de Falset.
El regidor de Festes, Robert Coll, destaca que "diumenge desgranarem el programa en el qual estem treballant en col·laboració amb la parròquia, un programa perquè aquest 2024 les festes de Santa Càndia siguin encara més especials, donat que l'efemèride s'ho val". De fet, Coll recorda que "durant molts anys, les festivitats centrals de Falset no eren pas a l'agost, sinó al setembre, en honor a la patrona de Falset".
Les relíquies de Santa Càndia
Les relíquies de Santa Càndia, màrtir cristiana del segle III després de Crist (segons la tradició), van arribar a Falset el 25 de setembre de 1774. S'explica que van ser sol·licitades al vicari general del papa Climent XIV, a instàncies del teòleg i predicador falsetà Josep Rull, resident a Roma com a missionista de la Congregació de Sant Vicenç de Paül. El sant pare va acceptar la petició i va accedir al fet que la parròquia de Falset custodiés el cos de la santa i un vas de vidre amb sang vessada, extrets del cementiri romà de Santa Ciríaca.
Van ser venerades durant molts anys tant a l'església vella del Castell com a la capella de la nova església, fins que a principis del segle XIX, durant la Guerra del Francès, l'urna va ser profanada i les relíquies escampades. Recollides pels fidels, van ser guardades per seguretat al Seminari Franciscà d'Escornalbou fins al 1812, any en el qual retornaren a Falset, on es van guardar en un lloc reservat. No va ser fins a l'any 1960 que, seguint documents de l'arxiu parroquial, es van trobar de nou les relíquies. Des de llavors reposen sota l'alta major, dins d'un cofre de plata obra de l'Escola Massana de Barcelona.
Les relíquies només s'exposen al públic durant les novenes en què el 7 de setembre cau en diumenge o en solemnes ocasions especials.